>> Nu vidareutvecklas portalen! Betaversionen av Sveriges dataportal är lanserad. Klicka här! <<

EU-länders mognad inom öppna data kartlagd

By 16 november, 2017Uncategorized


Sverige har klättrat i rankning av öppna data-arbetet inom Europa. Förra året återfanns Sverige bland kategorin ”Followers”. Bild: European Dataportal.

Ett målinriktat arbete för att myndigheter ska publicera data att vidareutnyttja sker på Riksarkivet på uppdrag av regeringen. Sverige placerar sig bättre än tidigare när det gäller öppna data visar en kartläggning över EU-ländernas öppna data-arbete gjord på EU-kommissionens uppdrag. Sverige har i år klättrat upp till ”Fast Trackers” kategorin.

EU-kommissionens låter varje år kartlägga EU-ländernas mognad inom öppna data. Sverige har klättrat i rankning sedan förra året. EU-kommissionens kartläggning presenteras utifrån olika kluster ”Beginners, Followers, Fast Trackers and Trend Setters”. I förra årets mätning återfanns Sverige bland ”Followers” och i årets mätning har Sverige klättrat upp till ”Fast Trackers” kategorin. Sverige har fått bra resultat inom området Economic Impact som avser samhällspåverkan, tillväxt och innovation. Andra saker som Sverige gör bra enligt kartläggningen är att antal dataset i nationella dataportalen oppnadata.se ökar.

Riksarkivet har tagit fasta på EU-kommissionens rekommendationer sedan förra året och har under året bland annat vidareutvecklat den nationella dataportalen, publicerat en steg för steg-guide för myndigheter, samverkat och hållit workshops med myndigheter. Just nu arbetar Riksarkivet med att låta skörda övriga svenska dataportaler till nationella dataportalen. I december släpps en ny användaranpassad version av svenska dataportalen.

– Det händer mycket inom området. Myndigheter överlag är intresserade och de som inte börjat arbetet med öppna data är sugna på att komma igång. Det är väldigt roligt, säger Sanja Halling, projektledare på Riksarkivet.

Det är Riksarkivet som på uppdrag av regeringen vägleder svenska myndigheter i arbetet med att publicera data för vidareutnyttjande där öppna data ingår. Riksarkivet förvaltar även Sveriges öppna data-portal oppnadata.se. Det handlar om data från alla sektorer i samhället t ex geografi, meterologi, ekonomi, trafik, statistik, turism, skog, kulturarv m.m. Myndigheter ska vara en självklar del av det datadrivna samhället och producerar dagligen stora mängder data, säger Sanja Halling.

Öppna data avser digital information som kan användas och återanvändas på olika sätt. En ökad tillgång till öppna data från offentlig sektor skapar möjligheter till datadriven innovation, bland annat genom att nya innovativa tjänster tas fram, där appar är ett exempel.

Läs hela rapporten Open Data Maturity in Europe 2017