>> Nu vidareutvecklas portalen! Betaversionen av Sveriges dataportal är lanserad. Klicka här! <<

Så får du in öppna data i verksamhetsutvecklingen

By 21 februari, 2018Uncategorized

Att ledningen har beslutat att man ska jobba med öppna data, att det finns med som en del i verksamhetsutvecklingen och att det finns en långsiktig funktion (och inte en person) som har ansvar är framgångsfaktorer. Bild: Sebastian Sikora, Flickr (CC BY 2,0)

Framgångsfaktorer för beslutsfattare

Riksarkivet har under det år som uppdraget för att få myndigheter att arbeta med mer öppna data pågått frågat personer vid myndigheter vad de tycker är framgångsfaktorer för att myndigheten ska få in mer öppna data-arbete i verksamheten.

Svaret är tveklöst att:

  • det behövs tydliga beslut från myndighetens ledning om öppna data-arbetet, att man ska jobba med det och också att det är prioriterat för myndigheten
  • en annan viktig sak är att öppna data inte finns vid sidan om annan informationshantering, utan är en del av den och ska förvaltas långsiktigt
  • att öppna data finns med som en del i verksamhetsutvecklingen och att det finns en långsiktig funktion (och inte en person) som har ansvar är också ett vanligt svar. Liksom att det behövs en budget och att tid finns avsatt för arbetet

Det är dessa svar som Riksarkivet får på frågan om råd kring vad som skulle göra skillnad i frågan om hur öppna data ska levereras/hållas tillgänglig från myndigheten. Utöver de konkreta tipsen ovan finns:

Riksarkivets steg för steg-guide och vägledning
En guide för beslutsfattare kring öppna data från Internetstiftelsen (pdf)
Goda exempel över hur andra har gjort behöver lyftas fram så att fler kan ta del av dem. Läs om Goda exempel där exempel från myndigheters öppna data-arbete finns samlat.