>> Nu vidareutvecklas portalen! Betaversionen av Sveriges dataportal är lanserad. Klicka här! <<

Öppna data gjorde Lidingö till årets digitaliseringskommun

By 16 november, 2019Uncategorized
Daniel Broman och Sara Penje från Lidingö stad tar emot utmärkelsen Sveriges Digitaliseringskommun från digitaliseringsminister Anders Ygeman

Daniel Broman och Sara Penje från Lidingö stad tar emot utmärkelsen Sveriges Digitaliseringskommun från digitaliseringsminister Anders Ygeman


På Kvalitetsmässan i Göteborg utsågs Lidingö till Sveriges digitaliseringskommun 2019. Enligt juryn, där DIGG:s generaldirektör Anna Eriksson var med, är Lidingö den kommun som bäst har lyckats med att använda IT och digitaliseringens möjligheter för att utveckla verksamheterna, demokratin och kommunen som helhet.

– Vi har jobbat mycket med att göra det svåra enkelt och att hitta lösningar som gynnar invånarna på Lidingö. Vi har bland annat arbetat med digitala parkeringstillstånd och ögonskanning av elever för att upptäcka dyslexi i verksamheterna, säger Daniel Broman, stadsdirektör på Lidingö.

Lidingö försöker att vara transparenta och har särskilt fokus på öppna data. Ambitionen är att tillgängliggöra så mycket data som bara går.

– När det gäller öppna data så lägger vi ut de data som vi har, för att våra medborgare ska kunna ta del av dem men också för att andra, utanför Lidingö, kan ta del av dem vilket kan bidra till ännu mer utveckling, säger Sara Penje, utvecklingschef i Lidingö.

Se intervjun med Daniel Broman och Sara Penje:

Juryns motivering lyder:

”Årets vinnare visar såväl mod som vilja i att använda digitaliseringens möjligheter för att möta invånarnas behov och verksamhetens utmaningar. Lidingö stad har förstått varför förnyelse är viktigt och lyckats integrera sina ambitioner för utveckling i en digital tid fullt ut i verksamheten, kulturen, ledningen och styrningen. Årets vinnare når resultat på riktigt. De höjer servicen och kvaliteten samtidigt som de sparar på energin, klimatet och skattemedlen.

Genom en utpräglad samverkanskultur och en inställning bidrar man också till hela Sveriges innovationskraft. Lidingö stad visar i ord och handling att det går att balansera effektivitet och innovation och visar vägen mot en enklare, öppnare och effektivare offentlig förvaltning.”

Utmärkelsen delas ut vartannat år, och årets fem finalister var Karlskrona kommun, Karlstads kommun, Lidingö stad, Södertälje kommun, samt Umeå kommun.

 • Karlskrona kommun har tagit fram en ny digital översiktsplan som möjliggör bättre medborgardialog. Stadsplanering kan upplevas i 3D via en digital tvilling av staden där det även går att lämna synpunkter.
 • Karlstads kommun har jobbat fram en digitaliseringsstrategi och de senaste åren har cirka 300 digitala initiativ genomförts. Ett exempel är att karlstadsborna med hjälp av AR- och VR-teknik och den prisbelönta webbplatsen Karlstad växer kan besöka stadens nya resecentrum flera år innan första spadtaget ännu ägt rum.
 • Södertälje kommun har under ett år kunnat identifiera nödvändiga huvudprocesser inom digitalisering och även bygga grundförutsättningar för att etablera och skala dessa processer. Dessa huvudprocesser är inom fälten Öppna data, AI, RPA, Digital Post, e-tjänster och IoT.
 • Umeå kommun har en framstående it-infrastruktur och det pågår bland annat arbete med att etablera ett stadsnät i Umeå för sakernas internet.

Tidigare vinnare genom åren:

 • Stockholm – Sveriges digitaliseringskommun 2017
 • Helsingborg – Sveriges IT-kommun 2015
 • Karlstad – Sveriges IT-kommun 2013
 • Upplands Väsby – Sveriges IT-kommun 2011
 • Falkenberg – Sveriges IT-kommun 2009
 • Umeå – Sveriges IT-kommun 2007
 • Malmö – Sveriges IT-kommun 2005
 • Nacka – Sveriges IT-kommun 2003
 • Kalix – Sveriges IT-kommun 2001