>> Nu vidareutvecklas portalen! Betaversionen av Sveriges dataportal är lanserad. Klicka här! <<

Så får Sverige en bättre plats i OURdata index

By 26 november, 2019Uncategorized

Sverige fick en riktigt dålig placering i OECD:s OURdata index 2019. Bland de 33 länder som redovisas i rapporten hamnar Sverige på plats 32 i den totala sammanställningen. Bara Litauen har en sämre placering. DIGG kommenterar situationen här.

En av många som tycker att man borde göra något åt saken är Peter Krantz, utvecklingsstrateg på SKL. Han har därför tagit en närmare titt på vilka insatser som skulle kunna göras för att få Sverige att hamna högre upp i OURdata index.

– Jag gjorde en snabbkoll och upptäckte flera saker som drar ner betyget. Framförallt handlar det om att på nationell nivå tydliggöra lagstiftning och uppdrag runt öppna data. Många data finns redan tillgängliga – men är svåra att hitta, vilket ger lägre betyg, säger Peter Krantz.

Det handlar exempelvis om kriminalstatistik som redan finns, men inte listas på öppnadata.se. Detsamma gäller för olika typer av skolrelaterade data, regeringens budget samt valresultat – och mycket mer. Totalt handlar det om ca 10-15 datamängder som, enligt Peter Krantz, med en relativt liten arbetsinsats skulle kunna fixas till och listas på öppnadata.se, vilket därmed skulle ge Sverige en bättre position i OURdata index framöver.

Här syns några av de åtgärder som Peter Krantz har listat

Här syns några av de åtgärder som Peter Krantz har listat

– Valmyndigheten har haft öppna data om valresultat i flera år men finns inte på öppnadata.se. Här finns många lågt hängande frukter som man skulle kunna ta tag i, säger han.

Trots att Sverige hamnar näst sist i OURdata index 2019 så är betyget i årets version klart bättre än i OURdata index 2017 som publicerades för två år sedan.

Trots att Sverige hamnar näst sist i OURdata index 2019 så är betyget klart bättre än i OURdata index 2017, som publicerades för två år sedan.

Trots att Sverige hamnar näst sist i OURdata index 2019 så är betyget i årets version klart bättre än i OURdata index 2017, som publicerades för två år sedan. (Se bild här intill).

Det finns alternativa index. OECD är inte ensamma om att ta fram jämförelser kring öppna data mellan olika länder. The Global Open Data Index (GODI) från Open Knowledge Foundation är ett alternativ. I den senaste versionen från 2016 så toppar Taiwan, Australien och Storbritannien med Sverige på plats 21 (av totalt 94).

I 2016 års version av OpenData Barometer från World Wide Web Foundation ligger Storbritannien högst upp, följt av Kanada och Frankrike. Sverige ligger på plats 15 av totalt 115 listade länder.

Har du själv några tankar kring detta – diskutera då gärna vidare i gruppen på LinkedIn!